Pienet poikamme ovat eläneet elämänsä ensimmäiset viikot vastasyntyneiden teholla osastolla 55 Oulun yliopistollisessa sairaalassa. On jotenkin hämmentävää ajatella, että käymme joka päivä teho-osastolla poikia katsomassa. Hämmentävää siksi, että teho-osastolla on mukavan lämminhenkinen tunnelma, eikä sitä jotenkin tajua olevansa teho-osastolla. Hoitajilla on aina aikaa vaihtaa pari sanaa meidän vanhempien kanssa ja vauvoista pidetään hyvää huolta. Olympialaisiakin osastolla on seurattu mahdollisuuksien mukaan.

Käytännössä heräilemme joka päivä yhdeksän jälkeen ja pitkän aamupalan jälkeen lähdemme sairaalaan. Siellä hoitelemme poikia, seurustelemme poikien kanssa ja tyynnyttelemme heitä jos ovat itkuisia. Syömme lounaan ja päivällisen sairaalassa, vanhempien taukohuoneessa. Osastolla on myös lypsynurkkaus, jotta saan toimitettua pojille kaksi annosta tuoremaitoa per päivä. Osastolla on kaksi aulaa, joissa voi katsella televisiota ja vanhempien taukohuoneessa on tietokone. Ja osastolta löytyy myös kahviautomaatti, mistä saa ostettua herkullista kaakaota.

Nyt osasto 55 on suljettu ulkopuolisilta. Keskoset ja sairaat vastasyntyneet ovat vielä hauraita, joten oksennustauti tai flunssa voivat olla heille hengenvaarallisia. Nyt kun influenssakausi on päällä, osaston ovet ovat sulkeutuneet ulkopuolisilta. Lasten vanhemmat saavat käydä pienokaisia katsomassa, jos ovat terveitä, mutta isovanhemmilta on pääsy kielletty. Jokainen päivä osastolle tullessa ulkovaatteet ja käsilaukut jätetään lukolliseen kaappiin ja sormukset laitetaan taskuun. Tämän jälkeen kädet pestään huolellisesti ja desinfioidaan ennen osastolle saapumista. Toisen kerran kädet desinfioidaan poikien huoneeseen tultaessa ja aina ennen kuin poikia hoidetaan.  

Jos joudutte joskus vaihtamaan pienelle keskoselle vaippaa, niin tässä kymmenen kohdan perusohje:

  1. Pese ja desinfioi kädet.
  2. Punnitse vaippa ja kirjoita vaipan etuosaan vaipan paino. Laita vaippa keskoskaappiin lämpenemään. Kastele pesulappuja kuuman veden alla ja laita ne yhdessä kuivien lappujen kanssa keskoskaappiin. Laita roskapussi käden ulottuville. 
  3. Laita kumihanskat käteen ja avaa keskoskaapin ovet koskematta hanskoilla luukkuihin. 
  4. Käännä lapsi sopivaan vaipanvaihtoasentoon. Avaa vaippa ja tarkista vaipan sisältö. Kerro hoitajalle virtsan määrä, ulosteen määrä ja väri. Tarkista vatsan ulkonäkö, ilmatäyteisyys, väri ja kiiltävyys. Painele vatsaa ja kerro hoitajalle onko vatsa pehmeä vai kova ja myötääkö se paineltaessa. 
  5. Jos ulostetta on vähän tai jos lapsi antaa viitteitä siihen, niin aloita jumppa. Suorista vauvan jalat ja koukista ne vatsan päälle. Tarvittaessa voit myös kevyesti painella vatsaa. Seuraa vauvan vointia ja jaksamista. Pidä taukoja tarvittaessa. Jos jumppaaminen ei tuota toivottua tulosta, voi peräaukkoa koittaa ärsyttää myös pesulapulla. Jos edelleenkään toivottua tulosta ei näy, kysy hoitajalta haluaako hän käyttää rektaaliputkea. 
  6. Jos vaipassa on ulostetta, pese vauvan pylly pesulapuilla. Jos pesulaput ovat ehtineet jäähtyä, lämmitä ne tarvittaessa vesihanan alla. Laita pesulaput aina käytön jälkeen heti roskapussiin. Kuivaa pylly kuivilla lapuilla.
  7. Jos vaipassa oli ulostetta, laita vaippa roskapussiin. Pissavaippa taasen pyöräytetään kädessäsi olevan kumihanskan sisään ja annetaan hoitajalle jotta hän voi punnita sen. Kerro hoitajalle vaipan paino ja kumihanskasi paino. (Vaippa yleensä 16 grammaa ja kumihanska 3-4 grammaa koosta riippuen)
  8. Ota kumihanskat pois ja desinfioi  kädet. Asettele puhdas vaippa paikoilleen ja suorista pippeli.
  9. Sulje vaippa. Tarkista, ettei ohivuotoja pääse tapahtumaan. Tarkista, ettei vaippa ole liian tiukalla tai löysällä, korjaa tarvittaessa.
  10. Tiedustele hoitajalta mahdollisesta asennon vaihdosta, imusta tai muusta hoidosta. Toimi hoitajan ohjeiden mukaisesti. Jos muita hoitoja ei tehdä eikä asentoa vaihdeta, tarkista että vauvan paita on hyvin päällä, asettele vauva sikiöasentoon ja rakenna vauvan ympärille tiivis pesä. Peittele ja pidä tarvittaessa hetken käsikapalossa, jotta vauva rauhoittuu nukkumaan. 

Muista seurata säännöllisesti vaipan vaihdon aikana vauvan vointia. Rauhoittele tarvittaessa käsikapalon avulla tai herättele, jos vauva ei muista hengittää. Muista keskittyä vaipanvaihtoon, ettei vahinkoja pääse sattumaan, sillä lakanoiden vaihto keskoskaappiin ei onnistu vanhemmilta ominpäin, vaan siihen tarvitaan hoitajia avuksi. 

Pekka hengittelee vaihtelevasti happiviiksien tai nasaalin avulla. Pieni poika kertoo heti selkeästi, jos hänellä ei ole hyvä olla. Nasaalissa olemisesta hän ei pidä ja ilmoittaa sen selkeästi tarttumalla maskiin ja vetämällä päätään taaksepäin. Onneksi pienen pojan voimat eivät riitä irroittamaan maskia kasvoilta. Pekka muistaa yleensä hengittää, paitsi silloin kun nukkuu sikeästi tai kun on ruoka-aika. Eli käytännössä hengityskatkoksia tulee koko ajan. Mutta hoitajat ovat olemassa sitä varten, että tarvittaessa muistuttavat pientä poikaa hengittämisen tärkeydestä.

 Anttia odottaa mahdollisesti huomenna kardiologin vierailu sydämen kuvauksen muodossa. Ductus-leikkaus mahdollisesti odottaa tätäkin pientä poikaa, mutta aikataulusta ei ole tietoa. Pään koko kasvaa pari milliä joka päivä, mutta toistaiseksi sillä ei ole ollut vaikutusta pojan vointiin. Antti hengittää samalla tavalla kuin veljensäkin, eli silloin kun muistaa ja jaksaa. Antti myös yrittää tarttua jatkuvasti hengityskoneen tuubiin ja vetää sitä pois. Onneksi vielä voimat eivät riitä tähän toimenpiteeseen.  

20140223_135410-normal.jpg

Tässä muutamia perusohjeita osastolle saavuttaessa. 

20140223_134642-normal.jpg

Antilla on pari sanaa sanottavana. Ottakaa tää putki pois mun nenästä ja antakaa ruokaa!

20140222_205647-normal.jpg

Pekka laitetiin eilen illalla takaisin nasaaliin, joten yritin rahoitella pientä poikaa nostamalla hänet käsilleni. 

20140223_124733-normal.jpg

Tänään Pekka oli taas happiviiksillä ja huomattavasti rauhallisempi poika.